Jag vill gärna dela med mig av mina drömmar om och bilder från min trädgård

Jag vill gärna dela med mig av mina drömmar om och bilder från min trädgård
Längtan efter vår

söndag 11 juli 2010

Vatten, vatten, bara vanligt vatten!

Tänk vad vi har det bra i Sverige! Vi har gott om vatten och gott vatten att dricka! När det är så här varmt, kan vi bara vrida på kranen och fylla ett glas när vi blir törstiga. Många, som lever i fattiga länder i områden som är mycket varmare än här, har inte rent dricksvatten! Ofta får de gå långt för att hämta vatten, som sedan måste kokas för att kunna användas till matlagning och som dryck. Och vi använder vårt dricksvatten till att duscha i, spola våra toaletter, tvätta kläder och bilar, vattna i trädgården och mycket annat. Visst är det orättvist!

För första gången i år har vi tagit fram vattenspridarna och vattnat vissa rabatter i kväll. Min katsura var nästan vissen, vissa blad var helt torra och många perenner låg helt slaka utmed backen, så det var välbehövligt, men jag får lite dåligt samvete när jag använder dricksvatten till vattning. Vår bevattning från ån fungerar inte nu, vattenståndet är för lågt för punpen, så är det varje gång den verkligen behövs.

Jag har en ros, som jag fick som 'bonus' när jag handlade hos holländarna på mässan för många år sedan. Jag vet inte vad den heter, den hade ingen namn på förpackningen. Jag tycker mycket om den, har haft den i kruka ute på somrarna och i växthuset över vintern, jag vet ju inte hur härdig den är. I år står den kvar i växthuset, jag borde skaffat en stor kruka att sätta den i, men det har inte blivit av. Jag visar ett par bilder av den, om någon tror sig känna igen den, skulle jag vara tacksam för en kommentar med ev. namn.
Som ni ser är knoppar och nyutslagna blommor aprikosfärgade, sedan blir de mer rosa för att övergå till nästan vita när de börjar bli överblommade.

Jag visade en bild på min blommande clivia för ett tag sedan. Någon dag senare tog jag en ny bild, när solen sken på den. Jag tyckte att den blev lysande i dubbla bemärkelser, så här kommer den igen!
Jag önskar er alla en riktigt skön ny vecka!

4 kommentarer:

 1. här kommer det nästan varje dag vatten från himlen.
  snygg ros!!jag är ingen rosexpert så jag törs inte ens gissa:)
  Ha det gott Berit

  SvaraRadera
 2. Javisst är vi vansinnigt priviligerade! Det märker man dom gånger när det blivit problem med vatten. Har dock aldrig hänt här, men i Älvsjö i Stockholm......!
  Är faktiskt väldigt glad över att vi har en egen brunn för trädgårdsbevattning - med ovanligt bra tillgång på vatten för att vara på Gotland - och dessutom kommunalt vatten till huset.
  Än så länge har brunnen inte sinat, trots att jag vattnar en 3-4 timmar varje dag. Dock aldrig dom vanliga gräsmattorna, enbart dom nysådda och alla rabatter.

  SvaraRadera
 3. Helt underbar namnlös ros! Förstår att du tycker mycket om den. Jag satte också ut min clivia, men den höll på att dö på kuppen. Tålde inte solstrålarna, så den fick komma in igen.

  Visst är det galet hur vi misshushållar med vatten. Tänkvärt det du skriver...

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera